Laatst bijgewerkt: woensdag 20 januari om 12:26 uur

De Corona-pandemie heeft grote invloed op de wereldwijde samenleving en dat zal nog een tijd voortduren. Hoewel het virus niet overdraagbaar is via pakketten, proberen de pakketvervoerders menselijk contact zoveel mogelijk te vermijden.

Houd deze pagina in de gaten en blijf op de hoogte van alle maatregelen en tijdelijke wijzigingen in services die onze vervoerders nemen in strijd tegen het Coronavirus.

Algemeen

 • Verschillende Europese landen gaan in lockdown en niet-essentiële winkels worden gesloten. We raden je aan van te voren na te gaan of het adres geopend is, om retourzendingen te voorkomen. 
 • Vervoerders hanteren voor de meeste zakelijke zendingen een aangepast aantal leverpogingen. Als de zending retour afzender gaat, krijg je hier een toeslag voor. Check dus van tevoren of het adres wel geopend is.
 • Houd rekening met vertragingen en stel geadresseerden daarvan op de hoogte.
 • Wegens de enorme drukte kan de antwoordtijd langer zijn dan je van ons gewend bent. We vragen dan ook om geduld en begrip voor deze situatie.

DHL Parcel

Algemeen

 • Bezorgers tekenen – na toestemming en in het bijzijn van de geadresseerde – voor ontvangst.
 • Europlus zendingen, zakelijke zendingen, die naar bedrijven gaan die noodgedwongen moeten sluiten (horeca, sportcentra, etc.), worden na de eerste leverpoging direct retour gestuurd.
 • Geef voor Europlus zendingen het telefoonnummer van de geadresseerde op, zodat er eventueel een telefonische afstemming kan plaats vinden over de levering.

Inleveren bij een parcelshop

 • Om te zorgen dat het netwerk niet overbelast raakt kun je maximaal 25 pakketten per dag inleveren bij een reguliere DHL parcelshop.
 • Check de openingstijden voordat je één van de DHL parcelshops bezoekt. Openingstijden van open parcelshops vind je via www.dhlparcel.nl/nl/consument/dhl-servicepoints

Gesloten parcelshops

 • Ligt een pakket op een gesloten parcelshop? Dan gaat het pakket retour.
 • Is een pakket onderweg naar een gesloten parcelshop, dan probeert DHL het bij een open parcelshop af te geven. Lukt dat niet? Dan gaat het pakket retour.
 • Pakketten die bij de eerste afleverpoging niet afgeleverd kunnen worden, worden doorgestuurd naar de dichtstbijzijnde open parcelshop (de ontvanger krijgt hiervan een notificatie).

Wat kan jij doen?

 • Verstuur je naar een bedrijf of winkel dat tijdelijk is gesloten, maar neemt deze nog wel zendingen in ontvangst? Dan moet dit duidelijk vermeld worden bij de deurbel, anders gaat de zending retour.
 • Geef niet meer zendingen aan de DHL Parcel chauffeur mee dan is afgesproken.
 • Maandag is de drukste dag om pakketten af te halen en de bussen zitten dan bomvol. Om te voorkomen dat er zendingen blijven staan wordt er door de vervoerders gevraagd om de zendingen van maandag te verspreiden over meerdere dagen.
 • Blijft jouw bedrijf gesloten tijdens de lockdown en heb je wel een afhaal? Vergeet deze dan niet te annuleren. Zo voorkom je extra afhaalkosten.

DPD

Algemeen

 • Er wordt door de geadresseerde geen handtekening voor ontvangst gezet. De bezorger voert een code in op de scanner en maakt een foto van de voordeur met huisnummer. Door de combinatie van de code, de foto en de gps-locatie is er voldoende bewijs voor levering.

Inleveren bij een parcelshop

Servicewijzigingen

 • Particuliere zendingen krijgen standaard een tweede afleverpoging en kunnen niet meer afgeleverd worden op een parcelshop.
 • Zakelijke zendingen gaan na de eerste afleverpoging retour.
 • Pakketten die momenteel op een parcelshop liggen omdat deze niet afgeleverd konden worden, gaan indien mogelijk nogmaals in.  Lukt dat niet? Dan gaat het pakket retour.

Wat kan jij doen?

 • Geef niet meer zendingen aan de DPD-chauffeur mee dan is afgesproken.
 • Maandag is de drukste dag om pakketten af te halen en de bussen zitten dan bomvol. Om te voorkomen dat er zendingen blijven staan wordt er door de vervoerders gevraagd om de zendingen van maandag te verspreiden over meerdere dagen.

PostNL

Algemeen

 • Om de handscanner van bezorgers niet steeds met ontvangers uit te hoeven wisselen, tekenen bezorgers – na toestemming van de ontvanger – voor ontvangst. Zij noteren de laatste drie cijfers van het legitimatiebewijs van de ontvanger in het handtekeningenveld. Geadresseerden van pakketten worden verzocht hun legitimatiebewijs bij de hand te hebben.
 • Pakketten worden niet meer overhandigd. Om 1,5 meter afstand te houden zet de bezorger het pakket voor de deur, belt aan, zet een stap naar achter en wacht tot de deur opengedaan wordt. Blijkt het adres gesloten, dan neemt de bezorger het pakket weer mee. Bij nat weer zal de bezorger de geadresseerde vragen een stap naar achter te doen en de zending binnen, over de drempel, neerzetten.
 • De bezorger tekent voor een zorginstelling met ‘ZKH’ en voor een bedrijf met ‘BtB’ als de ontvanger geen legitimatie voorhanden heeft. De hoofdrichtlijn blijft om een legitimatie te overleggen als vervanging van de handtekening.
 • Sinds dinsdag 14 april geldt er een nieuwe, tijdelijke COVID-19 toeslag voor de service Pakketten Non-EU. De toeslag is € 4,75 per kg.
 • Door de enorme drukte zijn de tijdsleveringen van PostNL niet haalbaar. Momenteel is het dan ook niet mogelijk om tijdsleveringen aan te maken.

Inleveren bij een parcelshop

Gesloten parcelshops

 • Is een pakket onderweg naar een gesloten parcelshop, dan probeert PostNL het bij een andere parcelshop af te geven. Lukt dat niet? Dan gaat het pakket retour.

Quicargo

 • Om contact zo veel mogelijk te vermijden, zullen niet alle vervoerders vragen om een handtekening voor ontvangst.
 • Veel zakelijke adressen zitten dicht, waardoor pallets niet altijd geleverd kunnen worden. Om de toeslag voor een foutvracht te voorkomen is het raadzaam om te checken of het adres waar je naar toe stuurt wel open is.

DHL Express

 • Bekijk hier de verschillende statussen voor wereldwijde bestemmingen.
 • Zendingen worden tijdelijk niet bij de buren aangeboden.
 • Sinds zondag 24 mei geldt er een nieuwe, tijdelijke COVID-19 toeslag voor de services Express Worldwide EU en Express Worldwide. De toeslag is € 0,20 per kg (actueel gewicht).

TNT

 • Bekijk hier de verschillende statussen voor wereldwijde bestemmingen. Door een overname van TNT door FedEx wordt je doorgeleid naar een document van Fedex. Alle maatregelen in dit document hebben ook betrekking op TNT zendingen. 
 • Sinds maandag 6 april geldt er een nieuwe, tijdelijke COVID-19 toeslag. Voor Europese bestemmingen is deze € 0,10 p/kg, voor Canada en de Verenigde Staten € 0,50 p/kg en voor overige wereldwijde bestemmingen is dit € 0,20 p/kg.

Statusoverzicht per land

LandDHL ParcelDPDPostNL
BelgiëStuur zoveel mogelijk rechtstreeks naar de geadresseerde.
Door drukte bij netwerkpartner bpost lopen DHL For You zendingen naar België vertraging op.
Zakelijke zendingen naar een gesloten locatie komen retour afzender.
Na twee onsuccesvolle leverpogingen gaat de zending naar een PostNL-punt.
Mogelijke vertragingen.
Luxemburg
BulgarijeMogelijke vertragingen.
DenemarkenMogelijke vertragingen.
DuitslandZakelijke zendingen naar een gesloten locatie komen retour afzender.
Mogelijke vertragingen van enkele dagen.
Lockdown
Stuur pakketten zoveel mogelijk particulier i.p.v. zakelijk; niet-essentiële bedrijven zijn gesloten.
Home (particuliere) zendingen hebben twee afleverpogingen.
Classic (zakelijke) zendingen hebben één afleverpoging.
Mogelijke vertragingen.
EstlandMogelijke vertragingen.
FinlandVertragingen van 1-6 dagen.
FrankrijkMogelijke vertragingen door sneeuwval.Stuur pakketten zoveel mogelijk particulier i.p.v. zakelijk; niet-essentiële bedrijven zijn gesloten.Vertragingen van 1-8 dagen.
GriekenlandMogelijke vertragingen.
HongarijeMogelijke vertragingen.
IerlandStuur pakketten zoveel mogelijk particulier i.p.v. zakelijk.
Niet-essentiële winkels zijn gesloten.
Vertragingen van 1-11 dagen.
IJsland
ItaliëMogelijke vertragingen.
KroatiëDoor aardbevingen lopen zendingen 5 dagen vertraging op.
Zendingen naar getroffen gebieden die niet bezorgd kunnen worden gaan retour afzender.
Vertragingen door slechte weersomstandigheden naar de postcodes 52000 t/m 52475.
Door aardbevingen zijn er geen leveringen mogelijk aan de postcodes 10414, 44000, 44010, 44201-44204, 44210, 44211, 44213,44214, 44222, 44250, 44253, 44272, 44273, 44400, 44401, 44403-44406, 44430, 44431, 44435, 44437, 44440, 44441, 44443 en 44450.
Vertragingen van 4-7 dagen.
LetlandMogelijke vertragingen.
LitouwenMogelijke vertragingen.
NoorwegenMogelijke vertragingen.
OekraïneMogelijke vertragingen.
OostenrijkStuur pakketten zoveel mogelijk particulier i.p.v. zakelijk; niet-essentiële bedrijven zijn gesloten.
Vertragingen naar de postcodes 6456, 6458, 6751, 6762, 6763, 6764, 6762, 6763, 6764, 6767, 6781, 6791, 6793, 6794, 6888, 9844, 9931, 9932, 9943, 9961, 9962, 9963, 9971, 9972, 9974 en 9981.
Mogelijke vertragingen.
PolenStuur pakketten zoveel mogelijk particulier i.p.v. zakelijk; niet-essentiële bedrijven zijn gesloten.Mogelijke vertragingen.
PortugalLockdown
Stuur pakketten zoveel mogelijk particulier i.p.v. zakelijk; niet-essentiële bedrijven zijn gesloten.
Vertragingen van 1-7 dagen.
RoemeniëMogelijke vertragingen.
ServiëMogelijke vertragingen.
SloveniëMogelijke vertragingen door extreme weersomstandigheden.Mogelijke vertragingen.
SlowakijeMogelijke vertragingen.
SpanjeMogelijke vertragingen door sneeuwval.Mogelijke vertragingen door sneeuwval van 4-7 dagen.
TsjechiëMogelijke vertragingen.
Verenigd KoninkrijkStuur pakketten zoveel mogelijk particulier i.p.v. zakelijk; niet-essentiële bedrijven zijn gesloten.Vertragingen van 6-12 dagen.
ZwedenMogelijke vertragingen door sneeuwval.Mogelijke vertragingen.
ZwitserlandStuur pakketten zoveel mogelijk particulier i.p.v. zakelijk; niet-essentiële bedrijven zijn gesloten.Mogelijke vertragingen.
WereldwijdCheck hier welke landen vertraging hebben of gesloten zijn voor pakketzendingen.